Åkgräsklipparen startar inte - så får du den att komma igång igen

För att din gräsklippare ska kunna hjälpa dig hålla gräsmattan fin under många år framöver är det viktigt att du tar hand om den väl. Men också att du vet hur du ska gå tillväga om din åkgräsklippare en dag inte startar. Det händer då och då att gräsklippare stänger av helt - och vi har ingen aning om varför.

Det finns praktiska felsökning som för det mesta hjälper dig ta reda på anledningen till varför den plötsliga tystnaden uppstått. Dessa ska vi går igenom nu. Men först kommer en enkel, men ack så viktigt guide till hur du tar hand om din gräsklippare på bästa sätt.

Så tar du hand om din gräsklippare 

Här nedan följer en lista med de viktigaste stegen till underhåll av din gräsklippare. Tar du hand om den väl, minskar också risken för att du en dag ska mötas av den tråkiga nyheten att din åkgräsklippare eller elstartade gräsklippare inte startar. 

1. Fyll på olja i vevhuset

Till att börja med bör du alltid se till så att det finns olja i vevhuset innan användning. Till varje gräsklippare kommer en instruktionsbok i vilken du kan läsa om hur du kontrollerar oljenivån. Har du för lite olja i kommer du snart upptäcka att motorn går sämre än vanligt, med stor risk för att gräsklipparen först startar och sedan dör helt. För de flesta gräsklippare är lämpligt intervall för oljebyte en gång per år. 

Hur mycket olja ska man ha i sin Stiga gräsklippare?

Det varierar självklart från modell till modell, men en bra tumregel är ca 0,6l. Din instruktionsbok ger bäst svar på hur du kontrollerar oljenivån i just din modell.

Blanda inte i olja i bensinen på fyrtaktsmotorer. Oljeblandad bensin använder du till tvåtaktsmotorer som sitter på motorsågar, röjsågar samt andra handburna redskap. 

Undvik även överfyllning av vevhuset. För mycket olja i gräsklipparen kan orsaka samma typ av oljeskador som för lite.

2. Gör rent luftfiltret

Din gräsklipparens luftfilter bör rengöras ungefär var 25:e timma. Ett tätt luftfilter ger sämre gång på motorn men bidrar också till miljöförstöring i form av avgaser. 

Luftfilter kommer i två olika material - papper och skumplast. Pappersfiltret gör du smidigt rent genom att knacka den mot ett hårt underlag för att få bort löst sittande gräsklipp. Skumplasten kan tvättas i någon typ av lösningsmedel för att sedan torkas. Efter tvätt kan du även ge skumplasten en lätt inoljning. Använd då exempelvis Stiga Olja 4-T, specifikt anpassad för inoljning av åkgräsklippare. 

Inget filter har obegränsad livslängd. När du gjort rent det några gånger kan det vara dags att köpa ett nytt. 

3. Rengör klippaggregatet

För bästa resultat vid klippning av gräs är det en god idé att ofta göra rent klippaggregatet undertill. Detta gör du smidigast med en vattenslang om gräset är färskt, eller med ett verktyg som inte repar kåpan.

Om du använder dig av en handmotorklippare vänder du denna så att tändstiftet pekar uppåt. Sätter du däremot gräsklipparen upp och ner kommer gräsklipparen bli svår, om inte omöjlig att starta. Överväg även om det är dags att byta ut startsnöret. Med snöret från Briggs & Stratton startar du smidigt din gräsklippare. 

För en åkgräsklippare med frontmonterat aggregat kan du ta loss eller vända aggregatet framåt för att på så vis göra rent det. 

4. Vassa knivar har stor påverkan på resultatet

Hemligheten bakom en fint klippt gräsmatta stavas vassa knivar. Gräset ska klippas, inte dras av. Gräsklipparens knivar fungerar som propellrar. Därför ska du också slipa den eggsida som inte pekar mot gräsmattan. Vid slipning behöver kniven ofta tas bort från klipparen. Ungefär fem procent av alla gräsklippare som kommer in för service eller reparation har kniven vänd upp och ner. Med andra ord roterar kniven med den trubbiga änden framåt. På en handmotorklippare kan du kontrollera vilket håll kniven roterar genom att dra lätt i startsnöret. Köp nya välslipade rotorknivar från Stiga hos Gammelgarn Verkstad. 

5. Kontrollera batteriets vätskenivå om batteriet har flytande elektrolyt

Om din elgräsklippare inte startar kan det vara dags att kontrollera batteriets vätskenivå . Batteri för elektrisk start kräver underhållsladdning i de fall då gräsklipparen står oanvänd under en längre tid (till exempel under vintern), annars kommer den ta skada. 

Om du har ett batteri med flytande elektrolyt bör du kontrollera vätskenivån på samma sätt som för ett bilbatteri. 

6. Se till så att trådarna i trimmerhuvudet inte trasslar ihop sig

Ibland kan trådarna i trimmerhuvudet trassla ihop sig. Vill du slippa detta problem rekommenderar vi att du använder Jet-Fit trimmerlinor från Oregon. Dessa finns i färdigklippta längder vilka monteras genom att tryckas in i sidan av huvudet. Finns i två- eller fyrtrådsversion.

Bild: Jet-Fit trimmerlinor från Oregon.

Åkgräsklipparen startar inte - det kan vara anledningen 

Bild: Åkgräsklippare PARK 320 PW - STIGA ST 550 Twin.

Bränsletanken är tom 

Alla vet att en bränsledriven gräsklippare behöver just bränsle för att fungera. Slutar din gräsklippare att gå kan det därför vara en god idé att kolla om bränsletanken är tom innan du fortsätter ditt felsökande. 

 

Lösning: Fyll på med nytt bränsle i den tomma tanken. 

Fel eller gammalt bränsle i din åkgräsklippare 

Startar inte din åkgräsklippare? Då kanske du har fyllt den med fel sorts bränsle. Det finns en mängd olika typer av bränsle på marknaden och därför kan det faktiskt hända att du råkar tanka med helt fel. En åkgräsklippare kräver blyfri bensin med minst 87 oktantal och en etanolhalt på tio procent eller mindre. Använd med fördel alkylatbensin

För att du ska vara helt säker på att du väljer rätt bränsle bör du kontrollera dekalen på din bränslepump. Här listas oktanhalten och etanolhalten i procent. 

 

Lösning: Byt till rätt bränsle 

Åkgräsklipparens tanklock ventileras inte 

Det är viktigt att din åkgräsklippares tanklock ventileras så att luft kan passera genom locket. Med tiden kan locket bli igensatt. Då bildas ett vakuum i din bränsletank som inte tillåter bränslet att flöda ut. När detta inträffar kommer inte heller din åkgräsklippare att starta. Detta på grund av bristen på bränsle till motorn. 

Bild: Tanklocket hos PARK 320 PW - STIGA ST 550 Twin.

Startar inte din åkgräsklippare kan du kontrollera tanklockets ventilation genom att ta bort locket, starta gräsklipparen för att sedan låta den gå. Om gräsklipparen då startar och går bra kan du sätta tillbaka bensinlocket samtidigt som klipparen får fortsätta gå. Om den då går sämre eller stängs av helt kan tanklocket vara orsaken till ditt problem. 

Lösning: Rengör locket och ta bort tilltäppning. Om detta inte fungerar behöver locket bytas ut. Kanske kan tanklocket från Honda passa din gräsklippare. 

Dåligt tändstift eller lös anslutning 

En åkgräsklippare kan använda ett eller två tändstift. Är tändstiftet dåligt eller har en lös anslutning kan det hända att gräsklipparen först startar men sen dör. Kontrollera om dina tändstift har skador eller kolansamling. 

Lösing: Ta bort tändstiftet och leta efter tecken på kolansamling eller en sprucken porslinsisolator. Byt i så fall ut mot ett nytt tändstift. Köp då exempelvis Champions tändstift, bland många andra varianter. 

Bränslepumpen fungerar inte 

De flesta åkgräsklippare använder en vakuumbränslepump. Pumpen kan bli sämre med tiden och kommer då inte kunna hålla det tryck som krävs för att pumpa bränsle till din förgasare. En vanlig orsak till problemet i detta sammanhang är spruckna gummislangar, inklusive vakuumslangen.

En åkgräsklippare som inte startar kan även ha en pump som läcker. Om så är fallet måste den bytas ut. Finns det däremot inte några tecken på läckage bör du testa bränsleflödet. Detta för att se om det finns något annat fel på pumpen som kan vara anledningen till att gräsklipparen inte startar. 

Lösning: Byt ut bränslepumpen om den inte bidrar till ett konstant eller pulserande flöde.

Dåligt batteri, lösa kablar eller anfrätta anslutningar 

Din åkgräsklippare kan inte starta med ett dåligt batteri, lösa kablar eller anfrätta anslutningar. Kontollera att batterianslutningarna inte är anfrätta med exempelvis rost och att de sitter fast ordentligt på batteriet. 

Lösning: Rengör anslutningarna i en lösning gjort på bakpulver. Denna ska innehålla två koppar vatten samt tre matskedar bakpulver. Använd en skrubborste för att polera dem rena. 

Bonustips - missa inte det grundläggande

För att en åkgräsklippare skall starta krävs av säkerhetsskäl att någon sitter på sitsen, normalt en vuxen då barn inte är tillräckligt tunga, att broms/kopplingspedalen är nedtryckt, att krafturtaget (knivarna) är urkopplat. Om växellådan är manuell måste växelspaken stå i neutralläge.

Elgräsklipparen startar inte - så felsöker du rätt


Bild: Elgräsklippare COMBI 336c 1400W 230V/50HZ

Strömförsörjningen är inte ansluten 

Med en gräsklippare med sladd är det enkelt att tappa strömförsörjning. Att din elgräsklippare då inte startar kanske säger sig själv. Långa strömkablar kan enkelt dras ur uttaget medan du flyttar gräsklipparen runt gräsmattan. Byt till ett annat uttag eller en förlängningskabel för att försöka återställa strömföringen till gräsklipparen. 

Defekta säkringar eller brytare 

Återställ eller byt ut eventuella defekta säkringar eller brytare. Testa om uttagen fungerar som de ska genom att koppla in en lampa eller liknande. 

Sticklingpåsen är full 

Koppla bort och töm sticklingpåsen. Det klippta gräsen samlas i en påse på baksidan av gräsklipparen samtidigt som denna rör sig över gräsmattan. Det kan hända att elgräsklipparen stängs av under användning eftersom påsen fyllts till sin maxgräns. 

Säkerhetsmekanismen hindrar motorn från att starta 

Startar inte din elgräsklippare? Då skulle det kunna vara säkerhetsmekanismens fel. Säkerhetsmekanismens funktion är att hindra barn från att starta motorn. Vanligtvis måste en viss knapp eller spak hållas nedtryckt samtidigt som “Start”-knappen. Kontrollera om denna är nedtryckt och åtgärda i så fall problemet. 

Något hindrar knivarna från att rotera 

Att din elgräsklippare inte startar kan också bero på att knivarna inte roterar som de ska. Koppla bort gräsklipparen från strömförsörjningen och vänd på den så att du kan se knivarna ordentligt. Se till så att inte gräs, pinnar, löv eller annat skräp hindrar knivarna från att rotera. En elektrisk gräsklippare startar inte om något hindrar knivarna från att röra sig. 

Håll din gräsklippare i topptrim med nya reservdelar

Gräsklippare består av en mängd olika delar och mycket kan gå sönder under arbetets gång.

Tack och lov går de flesta fel att åtgärda. På Gammelgarn Verkstad har vi reservdelar till populäraste modellerna av åkgräsklippare, gågräsklippare och elektriska gräsklippare. Kom in till oss så hjälper vi dig, eller beställ online och få dina reservdelar hemskickade. En välskött gräsklippare håller i många år – och genom regelbunden service kan du få den att hålla några år till.

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to compare.

Senast uppdaterad 23 februari 2021 Cookiepolicy Webbplatsen, www.gammelgarnverkstad.se, använder cookies. I denna policy anges vad de används till samt hur de kan raderas.

§ 1. Definition Cookies är små textfiler med information som automatiskt sparas på en webbplats användares enhet. Cookies används i stor utsträckning för att förbättra användarupplevelsen för en webbplatsens besökare. Det finns två olika typer av cookies, tidsbestämda och sessionscookies. Tidsbestämda cookies sparas under en längre tid och ligger kvar mellan gångerna en användare besöker webbplatsen. Sessionscookies sparas endast under tiden som webbplatsen används, de raderas alltså när webbplatsen/webbläsaren stängs ned.

§ 2. Användning av cookies Vi använder tidsbegränsade cookies. Den information som sparas är följande: Användningen av cookies sker till följande syften: Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att cookies spara användarens inloggningsuppgifter gör det lättare att logga in i framtiden. Tredjeparts-cookies Vi använder tredjepart-cookies enligt följande: Facebook, Instagram, Google

§ 3. Samtycke a) Inhämta samtycke När en cookie är att klassas som en personuppgift måste ett samtycke inhämtas från webbplatsens användare innan den kan användas. Samtycket ska vara informativt och tydligt så att samtliga användare förstår innebörden med det. Vi inhämtar samtycke på följande sätt: Samtycke inhämtas direkt på webbplatsen via en informationsruta om cookies. Användaren får där acceptera dessa. b) Samtyckets giltighetsperiod Samtycket till användning av cookies är giltigt i en månad. När ovan nämnd period har passerat måste nytt samtycke inhämtas för fortsatt användning av cookies. c) Återkalla samtycke En användare som lämnat sitt samtycke ska när som helst kunna återkalla detta, vilket görs på följande sätt: Samtycket kan återkallas direkt på webbplatsen under fliken cookies. Godkännandet tas bort genom att ta bort lagrade cookies i webbläsaren. d) Rätt att få sina personuppgifter raderade När samtycket har återkallats kan användaren, om så önskas, även begära att hens information raderas från webbplatsens samtliga servrar. Detta görs antingen över telefon, 0498-58027, eller via e-post, butik@gammelgarnverkstad,se.