Så underhåller och rengör du din gräsklippare på rätt sätt
-
Prioritera säkerhet
När du tar hand om och rengör din gräsklippare är det viktigt att du prioriterar säkerhet. Tänk på att du kommer arbeta med och hantera mycket skarpa blad. Vi rekommenderar att du använder dig av ett par ordentliga arbetshandskar och andra skyddskläder när du handskas med gräsklipparens vassare delar. Dessa använder du också om du kör motorsåg.
-
Töm gräsklipparens tank
Nästa steg är att tömma gräsklipparens tank. Att tömma tanken är viktigt för att bränsle inte ska läcka ut när du rengör och sköter om gräsklipparen. Använd en handpump för att få ut allt bränsle och kör tanken tom innan du fortsätter till nästa steg. Vi rekommenderar Stigas egna handpump!
-
Är tändningen påslagen?
Du kommer snart till steget att rensa gräsklipparen, och då är det alltid viktigt att först se till att motorn inte oavsktligt kan starta. För att göra detta måste du ta bort tändstiftshatten. Då undviker du även att gräsklipparen oavsiktligt slås på medan du rengör bladen.
-
Spola av gräsklipparen
Använd en slang för att spola av bladen och gräsklipparchassit för att bli av med skräp, gräs och damm som fastnat på knivarna och chassit. Vårt knep är att använda tryckluft för att göra rent gräsklipparen på ett skonsamt vis. Har du inte tillgång till det går det även bra att använda en vatenslang och borste. Använd aldrig en högtryckstvätt då det är lätt hänt att vattnet tränger genom packningar och orsakar skada. Lägg gräsklipparen på sidan, spola och skrubba tills du känner dig nöjd. Observera att det finns risk att det rinner olja från vevhuset till förgasaren, då kommer inte gräsklipparen att starta! Det bästa är att tömma oljan. Annars går det bra att tippa gräsklipparen med tändstiftet pekandes uppåt. För de flesta modeller innebär detta att gräsklipparen måste lutas bakåt.
-
Rengör med borste
Använd en borste för att smidigt rengöra bladen och chassit. En styv borst är det perfekta redskapet för att bli av med smuts och gräs på de ytor där vattenslangen inte är tillräcklig.
-
Ta bort bladen
När knivarna är helt rena ska du ta bort dem från gräsklipparen, avlägsna dem från chassit med en spärrnyckel.
-
Torka bladen och skärp knivarna
Torka bladen noga på båda sidor. Vi vill även tipsa om att skärpa knivarna medan de är demonterade från gräsklippare. Använd dig då av en knivslip. Men kom ihåg att knivarna är mycket skarpa och du kan få svåra skärskador om du inte hanterar dem på rätt sätt.
-
Rengör gräsklipparens luftfilter
Efter sommarsäsongen har du med största sannolikhet ett smutsigt luftfilter. Ta bort gräsklipparens luftfilter och rengör detta samt området där filtret suttit. Montera sedan på det igen, eller byt ut mot ett nytt fräscht.
Nedan är ett exempel på ett luftfilter där det har gått alldeles för lång tid mellan servicetillfällena.
-
Smörj knivarna och chassit
Nu är det dags för underhåll. Införskaffa dig gräsklipparrengöring och skyddsolja för att förebygga framtida problem. Med skyddsolja på knivarna och chassit fastnar inte lika mycket gräs, och oljan hjälper till att hålla delarna fria från rost. Försäkra dig om att din gräsklippare håller under lång tid.
-
Byt ut tändstift
Tändstiftet kan vara lagom att byta en gång per säsong. Ett nytt tändstift ger lättare starter och bättre bränsleekonomi. Innan bytet ska du alltid kontrollera att du korrekt anpassar gapet mellan elektroderna.
-
Byt gräsklipparens drivremmar vid behov
Kontrollera att dina drivremmar inte är slitna eller skadade och säkerställ rätt spänning. Drivremmar kan köpas från flera olika återförsäljare, bland annat hos oss på Gammelgarn Verkstad. Vi säljer drivremmar för byte på din Stiga gräsklippare.
-
Montera gräsklipparen igen
Nu är det dags att sätta ihop gräsklipparen igen. Sätt tillbaka bladen och försäkra dig om att du spänner fast dem ordentligt. Om det är en frontmonterad modell ska klippaggregatet fällas ner igen när bladen är inställda och spända. Är det en gräsklippare med synkroniserade knivar är det också viktigt att knivarna står i rät vinkel till varandra för att säkerställa att de inte slår i varandra. Fyll sedan på med ny olja och se till att tanken får färskt bränsle.
Läs även vår guide till hur du håller din motorsåg i toppskick.
Så rengör du gräsklipparens förgasare
-
Börja med att kontrollera luftfiltret. Är luftfiltret smutsigt och slitet kommer inte rätt mängd luft strömma in i förgasaren. Kommer det svart rök från motorn kan det vara ett smutsigt luftfilter som är problemet.
-
Kontrollera sedan chokereglage, länkar och regulatorfjädrar. På förgasaren sitter det ofta flera små reglage som exempelvis metallänkar och fjädrar. Kontrollera att dessa kan röra sig fritt och smidigt. Sitter där smuts och avlagringar kan det leda till att de kärvar vilket inte är optimalt för motorn. Använd en liten borste eller tryckluft för att göra rent.
-
Rengör även inuti gräsklipparens förgasare. Här kan det lätt bli avlagringar som täpper till luft- och bränslekanalerna. Om förgasaren inte har fritt flöde kommer det påverka motorns effektivitet och prestanda. Använd förgasarrengöring för att lösa upp eventuella avlagringar.
Så förvarar du din gräsklippare över vintern
Hur bra klarar sig egentligen din gräsklippare under årets kalla månader och hur ska den förvaras? Det finns flera saker du bör tänka på innan du stoppar undan den trogna gräsklipparen inför vintern, och dessa kommer vi gå igenom nu.
Töm bensintanken
Låter du bensin vara kvar i tanken under vintern (för bensindrivna gräsklippare) kan du få svårt att få igång gräsklipparen igen när det är dags att klippa vårens första gräs. Bensinrester tappar nämligen sin tändningsförmåga. När du ska ställa undan gräsklipparen för förvaring ska du antingen tömma ut all bensin eller låta klipparen gå på tomgång till motorn dör.
Kontrollera oljenivån
Oljenivån är av stor betydelse inför vinterförvaring, fyll på med tillräckligt mycket olja. Ibland är det bra att göra ett oljebyte. Följ alltid rekommendationerna i manualen när du ska hantera din gräsklipparens motorolja. Oljenivån kontrollerar du med motorns mätsticka för detta. För de flesta motorer gäller att den skall vara fullt iskruvad för ett korrekt resultat. Undantag är Honda motorer där stickan endast skall sättas ned, utan att skruvas i. Varmkör först motorn, tag ur mätstickan, torka av den med en trasa, sätt/skruva i den och avläs sedan.
Grundlig rengöring
Precis innan det är dags för att ställa undan maskinen ska den rengöras. Följ instruktionerna ovan för att göra din gräsklippare skinande ren inför nästa säsong.
Kontrollera knivarna
Knivarna kan lätt ta skada efter en säsong. Kolla om det finns sprickor eller jack. Om så är fallet bör du byta kniven. Är knivarna på din gräsklippare hela rekommenderar vi istället att du tar av och slipar dem. För bästa resultat vid klippning bör knivarna slipas var 25:e drifttimme.
Behöver du byta en kniv på din Stiga gräsklippare? Se hela vårt utbud av knivar och andra reservdelar hos Gammelgarn Verkstad.
En ordentlig förvaringsplats
Välj förvaringsplats med omsorg. Gräsklipparen förvaras bäst övertäckt i ett dammfritt och torrt utrymme. Den ska stå i normalläge. Kom ihåg att en gräsklippare som har startbatteri måste underhållsladdas någon gång under förvaringen.
Comments (0)